Hoornaar

Deze ‘grote’ wesp ziet er flink gevaarlijk uit! Toch zijn ze minder agressief dan de kleinere wespen die in Nederland leven.

Hoornaars leven in groepen bij elkaar. Ze leven in een nest gemaakt van rottend hout en speeksel. De koningin legt hierin eitjes, waaruit larven komen. Deze larven worden, net als de koningin, verzorgd door werksters.

Hoornaars jagen op insecten. Ze vangen deze in de lucht en bijten ze met hun sterke kaken doormidden. Hoornaars kunnen wel 4 centimeter worden, waardoor ze ook grotere insecten kunnen vangen.

Agressief zijn hoornaars niet. Ze komen ook niet op zoetigheid af, zoals andere wespen wel doen. Hoornaars zullen steken wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen. Deze steek is behoorlijk pijnlijk. Het gif uitzuigen verlichten de pijn en de zwelling na die tijd. Flink koelen gaat het zwellen na een steek tegen.

Verhalen dat de hoornaar met een enkele steek paarden of mensen kan doden zijn niet waar. Wel zijn sommige mensen allergisch voor het gif van de hoornaar. In dat geval moet je na een steek snel naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden.

Er bestaat ook een plaatsje Hoornaar. Dit ligt in de provincie Zuid-Holland.

De Aziatische hoornaar ziet er anders uit en kan wel degelijk kwaad.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Hoornaar

  1. J.Croomans schreef:

    Zover ik weet. Een wespen steek of steek van een Hoornaar (Europese of Aziatische) kan voor mensen met een allergie tegen wespengif weldegelijk dodelijk zijn als er niet optijd een tegengif gegeven wordt. Heb in het verleden echt een familielid gehad welke is overleden aan de gevolgen van een wespensteek in de hals.

  2. Wilfred Reinhold schreef:

    Prima verhaal! Ik begrijp dat het in 2012 geschreven. Misschien is het een idee om ook iets te schrijven over de Aziatische hoornaar, die sinds 2017 in Nederland wordt gezien. Hij lijkt wel wat op de Europese, maar is iets kleiner en veel zwarter. De pootjes zijn deels geel gekleurd.
    Het is een schadelijke invasieve exoot, omdat hij veel honingbijen en andere insecten eet.

  3. R. Smale schreef:

    Dag Wilfred,

    Dank voor je reactie! Bij deze een bioweetje over de Aziatische hoornaar: https://bioweetjes.nl/dieren-aziatischehoornaar/

  4. R. Smale schreef:

    Dag J. Croomans,

    Je hebt helemaal gelijk. Wanneer iemand allergisch is voor het gif van een wesp, kan een steek wel degelijk dodelijke gevolgen hebben.

    Dank voor je toevoeging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *