Rosse woelmuis

Woelmuizen zijn kleine muizen met korte poten, een korte staart en vaak een stompe, korte neus. Bij de rosse woelmuis zijn de oorschelpen duidelijk zichtbaar. Jonge dieren zijn grijs gekleurd. Naarmate ze ouder worden verkleurt dit naar bruin/ rood.

Rosse woelmuizen eten voornamelijk plantaardig voedsel als zaden, wortels en knoppen. Daarnaast worden ook kleine insecten en wormen gegeten. Rosse woelmuizen leggen soms een voedselvoorraad aan voor de winter. De muizen houden geen winterslaap en zullen dus ook in de winter aan voedsel moeten komen.

Rosse woelmuizen kunnen vier tot vijf keer per jaar een nest met jongen werpen. Dit nest bevindt zich vaak enkele centimeters onder de grond. Onder ideale leefomstandigheden kan deze soort een plaag vormen. Natuurlijke vijanden als uilen en marterachtigen kunnen de populatie dan niet meer in bedwang houden.

DEEL DIT WEETJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *