Tapuit

Na een rampzalig broedseizoen in 2013 heeft de tapuit moeite om te blijven bestaan. De soort wordt met uitsterven bedreigd en staat al enige jaren op de rode lijst.

De tapuit is een trekvogel die overwintert in de Sahara. In de lente komt de vogel weer terug en zal deze op zoek naar een geschikte plaats om een nest te maken. Deze geschikte plaatst wordt vaak gevonden in de vorm van een verlaten konijnenhol!

De tapuit loopt vrij veel op de grond en kan dit dan ook snel doen dankzij zijn lange poten. Aan de spitse snavel is te zien dat dit een echte insecteneter is. Als leefgebied heeft de tapuit de voorkeur voor grote, open vlaktes, als een heidegebied of een zandverstuiving.

Door intensief gebruik van de grond door de mens, verdwijnt het habitat van de tapuit. Het zal erom spannen of er komend jaar (2014) nog broedparen in ons land aankomen.

DEEL DIT WEETJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *