Velduil

Het aantal velduilen dat in Nederland voorkomt is de laatste jaren flink afgenomen. Deze uilen die met name overdag en in de schemering jagen leven vooral van (veld)muizen.

Tijdens het jagen vliegen de uilen op geringe hoogte boven de grond op zoek naar een prooi. Velduilen leven vlakbij of zelfs op de grond.

Dit is onder andere terug te zien aan hun nest, wat eigenlijk niet meer dan een ondiep kuiltje in de grond is.

In dit kuiltje kunnen velduilen wel 7 jongen voortbrengen. Het vrouwtje broedt de eieren uit, terwijl het mannetje het territorium fel verdedigd. Dit is overigens geen jaarlijks tafereel. Verscheidene bronnen melden dat de velduil maar eens per drie jaren broed, en wel op het moment dat de muizenstand een piek bereikt.

DEEL DIT WEETJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *