Keelamandelen

Keelamandelen bevinden zich in de keelholte, aan weerszijden van de huig. De meeste mensen hebben geen last van keelamandelen. Wanneer dit wel het geval is, kunnen keelamandelen verwijderd worden.

FUNCTIE
Keelamandelen behoren tot het lymfevatenstelsel. Dit betekend dat keelamandelen een rol spelen bij de afweer van ziekteverwekkers in ons lichaam. Keelamandelen zijn normaal gesproken amper zichtbaar. Soms zwellen ze op. Dit kan doordat een ziekteverwekker het lichaam is binnengedrongen.

ONTSTEKING
Keelamandelen kunnen ontstoken raken. De keelamandelen zijn dan vaak flink opgezet en slikken en praten kan erg pijnlijk zijn. Wanneer de ontsteking niet vanzelf over gaat, kan de dokter een antibioticakuur meegeven. Soms raken keelamandelen meerdere keren per jaar ontstoken.

VERWIJDEREN
Wanneer keelamandelen vaak klachten veroorzaken, kan overwogen worden de keelamandelen eruit te laten halen. Deze ingreep vindt plaats in het ziekenhuis. Hier is meer over de ingreep te lezen. De operatie wordt ingrijpender naarmate men ouder wordt.

PROBLEMEN?
Verwijderen van de keelamandelen lijkt geen duidelijk aanwijsbare problemen met de afweer tegen ziekteverwekkers op te leveren. Toch werden de keelamandelen vroeger veel vaker verwijderd dan tegenwoordig het geval is. In Nederland worden keelamandelen nog steeds vaker verwijderd dan in de ons omringende landen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *