Melatonine

Over het slaapritme van pubers wordt veel gesproken. Met name ouders worden wel eens gek van hun kinderen die ’s ochtends niet uit bed te halen zijn, terwijl ze ’s avonds klaarwakker lijken!

Het slaapritme in een mensenlichaam ontstaat door de aanmaak van een stofje in de hersenen. Dit stofje heet melatonine. Bij volwassenen begint het lichaam dit stofje ’s avonds langzaam aan te maken, zodat je steeds slaperiger wordt. Rond ‘bedtijd’ zit er dan zoveel melatonine in het lichaam, dat je in slaap valt.

Bij pubers lijkt het slaapritme verstoord. Dit klopt ook, wanneer je naar de aanmaak van melatonine kijkt. De hersenen van pubers beginnen later dan die van volwassenen, met de aanmaak van melatonine. Hierdoor voelt een puber zich pas later moe worden, en kan een puber vaak later in slaap raken.

Doordat pubers later slapen, zijn zij ’s ochtends moeilijk wakker te krijgen. Pubers hebben net als andere mensen gewoon hun aantal uren slaap nodig. Het is dan ook niet gek dat pubers vaak langer uitslapen dan een gemiddelde volwassene. Wanneer pubers stelselmatig te weinig slaap krijgen, hebben ze kans een chronisch slaaptekort op te bouwen. Dit maakt ze minder creatief en ook kunnen ze nieuwe lesstof minder goed onthouden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *