Speeksel

Sommige mensen vinden speeksel maar vies. Anderen spugen het uit op straat. Toch zouden we blij moeten zijn dat we speeksel aanmaken. Het heeft namelijk een hoop goede eigenschappen!

Wanneer we voedsel eten, of soms zelfs wanneer we alleen maar aan voedsel denken, maken onze speekselklieren speeksel aan. Speeksel zorgt ervoor dat we ons voedsel gemakkelijk door kunnen slikken. Het maakt ons voedsel namelijk tot een gladde massa, die gemakkelijke door onze slokdarm naar onze maag glijdt.

Speeksel bevat ook enzymen. Deze enzymen zorgen voor de vertering van zetmeel. De vertering van deze voedingsstof begint dus al in je mond! Daarnaast heeft speeksel ook een antibacteriƫle werking. Dit zorgt ervoor dat de tanden en het tandvlees minder snel aangetast kunnen worden door schadelijke bacteriƫn.

DEEL DIT WEETJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *