Voedselvergiftiging

Wanneer je na het eten opeens last krijgt van buikkrampen, diarree, misselijkheid of moet overgeven, is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen.

Deze vergiftiging ontstaat in de meeste gevallen niet door ziekteverwekkers zelf, maar door de schadelijke stoffen die bijvoorbeeld bacteriën en schimmels uitscheiden. Wanneer je voedsel langere tijd op kamertemperatuur bewaart, worden de micro-organismen actiever waardoor ze meer gifstoffen kunnen produceren.

Vervolgens kan het voedsel wel gekookt worden. Dit koken doodt de bacteriën, maar haalt de gifstoffen niet uit het voedsel, waardoor je alsnog een voedselvergiftiging kunt oplopen. Je kunt een voedselvergiftiging ook oplopen wanneer je niet hygiënisch werkt, bijvoorbeeld doordat bacteriën in een vieze vaatdoek gifstoffen produceren.

Eenmaal een voedselvergiftiging opgelopen doe je er goed aan rust te nemen en voldoende te drinken. Vaak gaat een voedselvergiftiging vanzelf over. Het is altijd raadzaam een arts te raadplegen.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *