Bastaardsatijnrups

De bastaardsatijnrups is een inheemse rups van vlinders die al lang in Nederland voorkomen. Deze rups kan voor problemen zorgen, net als de eikenprocessierups.

De bastaardsatijnrups komt voornamelijk voor op duindoorns, die je vooral langs de Nederlandse kust kunt vinden. De rupsen hebben een opvallend uiterlijk, met zwarte haren en rode stippen. Ze zien er misschien onschuldig uit, maar schijn bedriegt!

De haren van de bastaardsatijnrups kunnen problemen veroorzaken bij mensen. Wanneer de rups wordt aangeraakt of wanneer de haren in de lucht zweven, kunnen ze huidirritatie, jeuk en rode bultjes veroorzaken. Dit komt door de brandharen die de rups heeft. Deze kleine haartjes bevatten een irriterende stof die bij contact met de huid klachten kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om uit de buurt van deze rupsen te blijven en jezelf goed te beschermen als je in de buurt van hun nesten komt.

Gelukkig heeft de bastaardsatijnrups ook natuurlijke vijanden die kunnen helpen de populatie onder controle te houden. Met name de koekoek is gek op de rupsen en eet ze graag.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je de bastaardsatijnrups tegenkomt. Blijf uit de buurt van de rups en vermijd contact met de haren om problemen te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *