Das

2015 is het jaar van de Das. De zoogdiervereniging heeft dit jaar samen met Das&Boom besloten aandacht te schenken aan dit schitterende dier. Enige tientallen jaren geleden kwam de das vrij weinig voor in ons land. Inmiddels is dit beschermde dier weer in aantal toegenomen.

Dassen zijn vrij grote, schuwe dieren. Doordat ze zo schuw zijn zie je ze zelden. Overdag leven dassen in hun burcht. Deze bestaat uit lange gangen en verschillende holen. Ze kunnen hier met een familie van meer dan tien individuen wonen.

’s Nachts gaan dassen op jacht. Dassen zijn echte alleseters, de eten plantaardig voedsel en dierlijk voedsel dat ze kunnen bemachtigen. Dassen zijn niet snel, waardoor ze niet actief achter prooien aanjagen.

Mensen zijn grote vijanden van de dassen. Er worden jaarlijks heel wat dassen aangereden. Ook worden leefgebieden van dassen verstoord door mensen. Wanneer een das de geur van mensen rondom zijn burcht ruikt, kan hij wel een nacht binnen blijven zitten uit angst voor gevaar. Vermijd dassenburchten daarom en laat hun leefgebied zoveel mogelijk met rust.

Meer informatie over dassen is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *