Wanneer je wat geritsel tussen de struiken hoort, heb je kans dat er een egel loopt. Hij is daar op zoek naar een lekker maaltje insecten of slakken. Hiermee eet een egel zich in de lente, zomer en herfst vol.
Aan het eind van de herfst begint een egel met het maken van een hol van bladeren. In dit hol zal de egel zijn winterslaap doorbrengen. Tijdens een winterslaap daalt de hartslag en de ademhaling van een egel, waardoor de egel zo min mogelijk energie verbruikt.
In het voorjaar paren de egels, waarbij de egels elkaar na de paring weer verlaten. De dieren leven solitair. Vrouwtjes zogen de jongen en dragen de verdere zorg voor de jongen alleen.
Veel mensen zetten een schaaltje melk neer wanneer ze een egel zien. Hiermee bereiken mensen vaak het tegenovergestelde van wat ze in gedachten hadden. In plaats van de egel te helpen, krijgt de egel van koemelk flinke diarree.
Veel vijanden heeft een egel niet dankzij zijn flinke stekels. Grote roofvogels als uilen echter trekken zich niets van de stekels aan en eten maar graag een egel op. Ook vossen en dassen eten graag (zwakke, zieke) egels. Daarnaast is de mens een grote vijand van de egel. Jaarlijks worden vele egels doodgereden.
De ergste vijanden zijn mogelijk parasieten die zich tussen de stekels nestelen, of in het lichaam van de egel terecht komen. Denk hierbij aan teken, vlooien en lintwormen.