Eieren

Wie eet er nou geen eieren met Pasen!?
Er zijn verschillende soorten eieren, welke soort kies jij?

We bespreken kort vier verschillende soorten eieren:
Kooi-eieren
Scharreleieren
Vrije uitloop eieren
Biologische eieren

Kooi-eieren
Kooi-eieren worden gelegd door kippen die in kleine kooien leven. In deze kooien zitten de kippen met 3 tot 5 stuks bij elkaar. Elke 1 m2 worden 18 kippen gehouden. De kippen die op deze manier bij elkaar leven, kunnen met geen mogelijkheid hun natuurlijke gedrag vertonen, omdat ze in een te kleine ruimte opeen gepakt zitten. Voordeel is wel dat de eieren veel goedkoper zijn.

Scharreleieren
Scharreleieren worden gelegd door kippen die in stallen leven en daarin vrij mogen rondlopen (scharrelen). Elke 1 m2 worden 9 kippen gehouden. De kippen hebben hier dus een keer zoveel ruimte als kippen die in kooien leven. De kippen vertonen hier nog steeds geen natuurlijk gedrag, zoals graven in de grond.

Vrije uitloop eieren
Kippen mogen in de vrije uitloop vrij naar buiten lopen. Elke 1 m2 worden binnen 9 kippen gehouden en elke kip moet buiten 4 m2 tot zijn beschikking hebben.  Hier kan de kip zijn natuurlijke gedrag vertonen. De leefomstandigheden zijn voor de kippen veel beter, de eieren zijn wel duurder.

Biologische eieren
Kippen hebben hier nog iets meer ruimte, elke 1 m2 worden 6 kippen gehouden en elke kip moet buiten ook 4 m2 tot zijn beschikking hebben. Verder zijn er meer regels verbonden aan het onderhouden van de gezondheid van de kippen. Het welzijn van de kippen staat voorop.

Welk ei smaakt het lekkerst?
De smaak van een ei ontstaat niet door de manier waarop de kippen worden gehouden, maar ligt aan het voedsel wat de kippen krijgen. Lang niet iedereen proeft dit verschil, hoe een ei uiteindelijk smaakt ligt vooral aan de bereiding ervan.

Hoe weet je wanneer een ei nog goed is?
Doe deze voordat je hem gaat koken/ bakken in een bakje water. Zinkt het ei dan is deze nog goed, blijft het ei drijven dan is deze niet goed meer.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *