Ganzen

Ganzen lijken wel de koeien onder de watervogels. Ze eten namelijk gras. Veel gras.

Ganzen leven vaak in grote groepen bij elkaar. Dit heeft zo zijn voordelen. Wanneer de groep aan het eten is, zijn er altijd een paar ganzen die de omgeving in de gaten houden op de dreiging van roofdieren. Verder vliegen ganzen veelal in V-formatie. De vogels profiteren zo van elkaars vleugelslag, wat de lucht, en daarmee de gans erachter, omhoog doet liften.

Doordat ganzen in grote groepen voorkomen, zorgen ze nogal eens voor overlast. Ze vreten namelijk grote hoeveelheden gras van weilanden. Rondom Schiphol zijn veel weilanden, waar grote groepen ganzen grazen. Daar veroorzaken de ganzen naast overbegrazing, nog meer overlast. Ze kunnen in vliegtuigmotoren terecht komen. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Wanneer de groepsgrootte van de ganzen in de buurt van Schiphol te groot wordt, worden de ganzen daar gevangen en vergast. Dit is om de risico’s op vliegtuigongevallen te beperken.

Het vergassen gebeurt met koolstofdioxide. Een gas wat in zeer kleine hoeveelheden niet gevaarlijk is. Wanneer de hoeveelheden koolstofdioxide in ingeademde lucht toenemen, zullen de ganzen bewusteloos raken. Eenmaal bewusteloos zullen de ganzen snel overlijden. Deze methode is vrijwel pijnloos voor de ganzen, vandaar dat de beesten op deze manier gedood worden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *