Gierkelder

Veeboeren hebben vaak grote stallen om hun koeien of varkens in te houden. Wat mensen vaak niet weten is dat er onder deze stallen nog een flinke ruimte ligt. Deze ruimte noemen we ook wel een gierkelder.

Wat is gier? Gier is mest(vocht). Dit wordt opgeslagen in een grote put, tank of ruimte onder de stal, een kelder. Wanneer het land bemest moet worden, halen boeren gier uit de kelder en spuiten dit in het land. Gier heeft een sterke geur, dit komt door verschillende gassen die uit de gier vrijkomen, bijvoorbeeld ammoniak, zwavel en koolstofdioxide.

Wanneer mensen of dieren in een gierkelder komen, gebeuren er vaak ongelukken, doordat mensen en dieren het bewustzijn verliezen. Vaak wordt de giftige stof ammoniak als schuldige hiervan aangewezen. Dit is echter niet het geval.

Ammoniak komt in kleine hoeveelheden vrij uit mest. Het veel giftigere zwavel komt in veel grotere hoeveelheden vrij. Ook koolstofdioxide komt in grote hoeveelheden vrij uit mest. Doordat deze laatste twee gassen zwaarder zijn dan lucht, blijven ze in de kelder hangen.

Door een combinatie van deze giftige stoffen, met een zuurstoftekort, komen er veel ongelukken voor in gierkelders. Zorg daarom altijd voor voldoende zuurstof, wanneer je een gierkelder binnen gaat. Dit kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld een grote ventilator lucht in de kelder te laten blazen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *