Haas

Overdag kom je ze zelden tegen. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat in de schemering heb je meer kans een haas tegen te komen. Hazen lijken op konijnen. Ze hebben grotere en sterkere poten, waarmee ze snelheden tot 50km per uur kunnen bereiken.

Hazen leven over het algemeen solitair. Alleen in de paartijd leven de hazen in groepen. Het sterkste en meest vasthoudende mannetje paart uiteindelijk met een vrouwtje vrouwtje, waarna een vrouwtje één tot zes jongen kan krijgen. Hazen zijn zoogdieren, wat betekend dat de jongen levend gebaard worden en dat ze melkdrinken bij hun moeder.

Hazen verstoppen zich overdag in een leger. Dit is een ondiepe kuil waarin de haas ligt. Zo valt een haas minder op voor roofdieren als vossen of buizerds. Een haas slaapt met hazenslaapjes. Heel licht, en heel kort. Bij het minste of geringste wordt een haas wakker.

De paashaas is een fictief dier. Oorspronkelijk zou een paashaas alleen eieren geven aan kinderen die zich goed gedragen hadden. Tegenwoordig zijn er paashazen in allerlei vormen en maten te koop, maar geen verstopt er eieren. Wie dat wel doet…?

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *