Hondsdolheid

Bij hondsdolheid denken mensen vaak aan schuimbekkende, agressieve honden. Dat hondsdolheid tot verlamming kan leiden, en bij alle zoogdieren kan voorkomen is bij minder mensen bekend.

In Nederland komt hondsdolheid eigenlijk alleen bij bepaalde soorten vleermuizen voor. Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus, het rabiësvirus. Dit virus verspreid zich via contact met speeksel van andere dieren.

Eenmaal besmet met het rabiësvirus, probeert dit je centrale zenuwstelsel te bereiken. Wanneer dat nog niet is gebeurt, is behandeling nog vrij simpel. Wanneer het virus eenmaal het centrale zenuwstelsel is binnen gedrongen, wordt dat een ander verhaal. De kans dat men het virus dan overleefd is erg klein.

Het gedrag van het geïnfecteerde organisme verandert dan vaak, naar extreem druk agressief of juist extreem rustig. Doordat in Nederland maar weinig dieren besmet zijn met dit virus, komt het maar zelden voor dat een mens zich bij de dokter meldt met hondsdolheid.

Wanneer je bent gebeten door een vleermuis of een vos hebt geaaid die overdreven tam leek, is het raadzaam om naar contact op te nemen met de huisarts, zodat een behandeling snel gestart kan worden en de kans op het overleven van deze ziekte het grootst is.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *