Honing

Honing is eigenlijk een heerlijk hapje bijenbraaksel.

Honing is niet alleen lekker, maar het zit ook boordevol vitamine B en heeft een antibacteriële, ontsmettende werking.

In feite drinken we thee met bijenkots om onze schorre keel te verzachten. Want een bij zuigt nectar uit een bloem en laat dat verteren in z’n maag. De chemische verandering van nectar tot honing begint, onder invloed van enzymen, in zijn spijsverteringskanaal. Dan spuugt de bij de honing uit. Maar niet nadat hij meerdere malen de oprisping heeft ingeslikt. In feite herkauwt hij de maaginhoud nog een paar keer voordat hij het goedje definitief uitspuugt.

Een bij gaat meer dan 1000 bloemen af om zich vol te tanken met nectar (ongeveer 80 milligram). Die opbrengst kotst hij zo snel mogelijk uit in de honingraat om vlug een nieuwe lading te kunnen halen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *