Hoofdluis

Jeuk op je hoofd, het zullen toch geen hoofdluizen zijn?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die op de hoofdhuid van mensen leven. Ze voeden zich met bloed. Dit bloed zuigen ze uit de hoofdhuid van mensen. Op deze manier voedt een hoofdluis zich een aantal maal per dag.

Voordat het bloed uit de hoofdhuid wordt gezogen, spuit een hoofdluis een beetje speeksel in jouw bloed. Dit zorgt ervoor dat jouw bloed niet direct begint te stollen, zodat de hoofdluis genoeg bloed op kan zuigen. Dit speeksel zorgt voor een reactie in jouw lichaam, waardoor jij jeuk krijgt.

Hoofdluizen plakken eieren tegen je haren aan. Ze kunnen wel 6 eieren per dag produceren. Deze eieren noemen we neten. Neten komen na ongeveer 8 dagen uit.

Wanneer je luizen hebt, kan je jezelf op de volgende manieren behandelen:
– Kam je haren met een speciale kam. Deze kam is zeer fijn, waardoor neten van je haar los gekamd worden.
– Was je haar met een shampoo waarin stoffen zitten die de luizen aantasten en/ of doden.
– Was je kleren, je beddengoed, zodat ook daarin geen neten/ luizen achterblijven.

Hoofdluizen zijn enorm besmettelijk. Besmetting is bijna niet tegen te gaan. Het is wel goed te melden wanneer iemand last van hoofdluizen heeft. Anderen kunnen hun haren dan controleren op de aanwezigheid van hoofdluizen en/ of neten. Hoofdluizen hebben niets te maken met een slechte verzorgen, wat vaak wordt gedacht. Iedereen kan hoofdluizen krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *