Huismus

De mus. Wie kent hem niet? Een vrij algemene vogel. Maar wist je dat er verschillende soorten mussen bestaan? Zo heb je bijvoorbeeld een heggenmus (geen echte mus), een ringmus en een huismus. Deze huismussen worden steeds zeldzamer, ze staan zelfs op de rode lijst.

Huismussen leven graag in een omgeving waar ook mensen leven. Daarom zien we ze vaak. Ze leven graag in een omgeving met wat bebouwing en bij wat rommelige tuinen. In beboste gebieden zie je de huismus niet snel.

In die tuinen zijn huismussen op zoek naar voedsel. Huismussen eten voornamelijk zaden, bloemknoppen, bessen en insecten. Deze insecten worden tijdens de broedtijd vooral gegeten.

Huismussen broeden met name onder dakpannen en in spleten en kieren van woningen. Nieuwe huizen worden steeds minder “huismusvriendelijk” gebouwd. Hierdoor neemt hun aantal in rap tempo af.

Om de huismus tegemoet te komen, kun je speciale nestkasten in je tuin ophangen, zogenaamde mussenflats. Verder is het goed om wat rommelige hoekjes inde tuin te maken, waar de huismussen op zoek kunnen naar voedsel.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *