Fladderende kievit

Het broedseizoen van kieviten loopt van maart t/m mei. Wanneer het eerste broedsel bij deze vogels mislukt proberen ze het vaak later in het broedseizoen nog eens.

In Friesland was het een traditie om het eerst gevonden kievitsei aan de commissaris van de koning aan te bieden. Dit staat symbool voor het begin van het voorjaar. Friesland is hiermee het enige gebied binnen de Europese Unie waar kievitseieren gezocht mogen worden. Tegenwoordig leggen vinders de eieren weer terug in het nest.

Doordat kieviten later nog eens broeden wanneer hun eerste nest mislukt, mogen er eieren gezocht worden van 1 maart tot 9 april. De zoekers mogen niet meer dan 9 eieren in totaal rapen en zijn verplicht nazorg uit te voeren.

Die nazorg bestaat uit het lokaliseren van nesten in weilanden, en het plaatsen van stokjes hieromheen. Zodoende weten boeren dat daar een nest ligt en rijden ze de nesten niet kapot met de trekker. Verder wordt aan de centrale vogelwacht doorgegeven hoeveel eieren er in een nest liggen en hoeveel er waarschijnlijk uitgekomen zijn.

De kievit is te herkennen aan de kuif op zijn kop en zijn ‘fladderende’ manier van vliegen. Kieviten broeden vaak met meerdere koppels op een weiland. Wanneer er een roofvogel in aantocht is, gaan de kieviten met z’n allen in de verdediging tegen de roofvogel.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *