Kraanvogel

Kraanvogels zijn maar weinig te zien in Nederland. Ze zullen dan ook niet voor iedereen herkenbaar zijn. Kraanvogels komen sowieso maar weinig voor en hun aantal zal ook niet snel toenemen, als we naar het broedgedrag kijken.

Kraanvogels zijn sierlijke vogels. Ze staan hoog op hun poten, net als een reiger of ooievaar. Hun staart komt in de buurt bij die van een pauw, al zijn de veren een stuk korter. Hun verenkleed is het grootste deel van het jaar blauwgrijs, maar kan tijdens de broedperiode naar bruin verkleuren.

Per broedsel komt er vaak een jong voort. Dit betekend dat beide ouders dit jong veel aandacht kunnen geven, wat dan ook gebeurt. Het jong blijft maar kort in het nest aanwezig, waarna het jong het nest verlaat. Ouders voeden het dier daarna nog een tijd, tot het jong zichzelf kan redden.

Kraanvogels zijn vooral in ons land te zien wanneer ze naar het zuiden trekken om te overwinteren, of naar het noordoosten trekken om te broeden. De laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen dan deze prachtige vogel broedend in Nederland is gesignaleerd.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *