Meikever

Deze kever doet zijn naam eer aan. De meikever wordt namelijk vooral in de maand mei waargenomen!

Doordat de temperatuur dan wat hoger is, komen volwassen kevers uit de grond om zich voort te planten. Dit doen ze, nadat ze zich één tot twee weken volgegeten hebben met bladeren.

De periode dat we de meikever zien is zeer kort, een kever leeft dan nog maar twee weken. Is twee weken kort? Ja, zeker wanneer je weet dat een kever voordat hij uit de grond komt, twee tot drie jaar onder de grond heeft geleefd!

De larven van de meikever noemen we ook wel engerlingen. Deze larven leven onder de grond en eten vooral wortels van gewassen op. Op deze wijze hebben de larven vroeger flinke schade aangericht. Wortels van gewassen en zelfs van complete grasvelden werden zo aangetast dat de planten allemaal afstierven.

Deze engerlingen zijn op een biologische manier te bestrijden: door kippen. Kippen pikken de engerlingen uit de grond en houden een moestuin vrij van deze insecten.

Wanneer de meikever uit de grond is gekropen om te paren, sterft deze vrij snel nadat de eitjes in de grond gelegd zijn. Vandaar dat we de kevers maar kort kunnen waarnemen. De meeste kans om de kevers te zien, heb je in velden langs bossen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Meikever

  1. Cate Ruijgt-Bossaert schreef:

    Tot 2 x toe een meikever uit onze brievenbus gehaald! Wat een groot dier en best mooi, al vond ik hem in eerste instantie ook wat griezelig.

    Wij wonen in West Brabant, net boven Bergen op Zoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *