Merel

Een zangvogel die steeds meer in ons land voorkomt, is de merel. Deze vogel komt zonder veren uit het uit, en is dan compleet van zijn ouders afhankelijk.

Het onderscheidt tussen mannetjes en vrouwtjes is goed te maken. Mannetjes zijn helemaal zwart en vrouwtjes lijken van een afstandje helemaal bruin te zijn. Wanneer het voor een mannetje tijd wordt om een vrouwtje het hof te maken, verdedigt hij zijn territorium fel. Hierbij spreidt hij zijn vleugels uit, terwijl hij over de grond rent.

Eenmaal een vrouwtje het hof gemaakt, begint datzelfde vrouwtje aan de bouw van een nest. Hierin worden meestal 4 zacht blauwe eieren gelegd, waaruit kale jongen komen. Deze jongen zijn dan nog geheel afhankelijk van hun ouders, die ze flink voeren met insecten en zaden.

Merels zingen soms schitterende liederen. Dit valt helemaal op wanneer een merel op een zichtbare plek in een tuin, of aan de rand van een bos is gaan zitten. Ook in de winter is de merel regelmatig in de tuin te zien. Hij houdt wel van het voer wat mensen vogels aanbieden in de winter.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *