Monarchvlinder

Zo op het eerste gezicht een doodgewone vlinder. In vele opzichten is deze vlinder dan ook niet anders dan andere vlinders. Echter, de monarchvlinder maakt in zijn leven een ontzettend lange reis!

Na een overwintering zetten vrouwtjes eitjes af op zijdeplanten. De zijdeplanten zijn de waardplanten voor de rups van de monachvlinder. Planten waarop vlinders eitjes afzetten en waarvan de rupsen de bladeren eten noemen we waardplanten. Nadat de rups zich verpopt heeft, komt er een mooie vlinder uit de pop gekropen.

Deze vlinders leven maar zeer kort. Na enkele weken treed een nieuwe generatie aan. Wanneer de winter zich aankondigt verzamelen de vlinder zich. Ze voeden zich met nectar en slaan zoveel mogelijk voedsel op als reservevoedsel. Dan begint de trek. Vanuit allerlei hoeken van Amerika vliegen deze vlinders naar Mexico toe.

Hier vinden de vlinders overwinteringsplaatsen in verschillende bergdalen. Ze hangen hier met zijn allen dicht op elkaar in de bomen. Wanneer dan in het voorjaar de temperatuur oploopt, kunnen in één keer duizenden monarchvlinders tegelijk de lucht invliegen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *