Ooievaar


De ooievaar, wie kent deze schitterende vogel niet?

Ooievaars zijn grote vogels die volgens vele verhalen baby’s komen brengen. Wanneer er een baby wordt geboren, zetten mensen vaak een ooievaar in de tuin, of plakken ze hem op de ramen. Lief toch?!

Weinig mensen weten wat dit ‘lieve’ dier eet. De ooievaar is namelijk een fervent jager! Hij loopt graag door een net gemaaid weiland, op zoek naar kikkers, reptielen, grote insecten of jonge vogels. Deze pikt de ooievaar met zijn lange snavel snel van de grond om ze vervolgens op te eten.

Wanneer ooievaars een paar gevormd hebben, en samen een nest bouwen, lijkt het of de ooievaars elkaar eeuwig trouw blijven. Eigenlijk blijven ze hun nest trouw, waardoor de paartjes vaak bij elkaar blijven, tot één van hen komt te overlijden. Tijdens het paren klepperen de ooievaars flink met hun grote snavels.

Filmpjes van een nest van ooievaars zijn hier te zien.

En of de ooievaar nu de baby’s brengt? Nee dat doet hij niet. Hoe mensen daar bijgekomen zijn is niet helemaal duidelijk, misschien wel omdat de ooievaar vaak zijn nesten bouwde op schoorstenen van mensen. Of misschien wel omdat de ooievaar een van de weinige grote vogels is, die volgens hun formaat in staat zouden kunnen zijn om een baby te dragen.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *