Oorworm

Vooral op vakantie komen mensen deze dieren veel tegen, met name in hun tent! Kruipen deze insecten nu echt in je oor, zoals hun naam doet vermoeden?

Oorwormen zijn veelvoorkomende insecten. Veel mensen kennen ze, en veel mensen zijn bang voor ze. Oorwormen zijn alleseters. Dit betekent dat ze plantaardig voedsel, alsook dierlijk voedsel eten. Ze worden juist gegeten door insecteneters als vogels. De grote tang achter het lichaam gebruikt een oorworm om zichzelf te verdedigen, wanneer hij lastig gevallen wordt.

Om zich te verschuilen tegen roofdieren als vogels, verstopt een oorworm zich graag in kleine holletjes, onder boomschors of in de strooisellaag. Kijkend naar de eerst genoemde schuilplaats, zou het oor een ideale schuilplaats kunnen zijn. Er zal dan ook vast eens een oorworm bij iemand in zijn oor zijn gekropen. Het is echter niet waar dat oorwormen oren van mensen binnengaan, om vervolgens het trommelvlies kapot te bijten.

Oorwormen kennen broedzorg. Dit betekend dat de oorwormen zorg dragen voor de eieren en daarna voor de larven. Dit is opvallend omdat veel insecten hun eieren en larven aan hun lot overlaten.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *