Paddentrek

Zo in het voorjaar zie je regelmatig deze bordjes langs de weg staan. De paddentrek is dan in volle gang! Waarom trekken die padden elk voorjaar weer opnieuw?

In de winter overwinteren padden op een plaats waar ze het meest beschut zijn tegen de kou, bijvoorbeeld in een leeg muizenholletje of onder een steen. Wanneer de temperatuur buiten weer stijgt, komen de padden uit hun overwinteringsplaatsen. Ze gaan op zoek naar een water om te paren, bijvoorbeeld een vennetje of een vijver. Zolang er maar weinig stroming in het water is. De pad heeft een sterke voorkeur om te paren in het water waarin hij zelf geboren is.

Wanneer de padden gepaard hebben, vertrekken ze weer van hun paarplaats. Padden leven over het algemeen op het land en komen, buiten de paartijd om, nauwelijks in het water.

Tijdens de paddentrek worden de padden langs wegen tegengehouden. Anders zouden er behoorlijk wat padden doodgereden worden. Om te padden te helpen, wordt in de berm een scherm geplaatst. Om een aantal meter zit een emmer in de grond. Hierin vallen de padden. Vrijwilligers legen deze emmers aan de overkant van de weg. Zo worden de padden geholpen bij het oversteken.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *