Scholekster

Deze opvallende steltlopers met hun grote snavels zijn veel in Nederland te zien, met name langs de kustgebieden. Hier leven dieren die deze carnivoor graag opeet.

Scholeksters zoeken met hun lange snavel in het water, op het wad en op het land naar prooidieren. Dit zijn voornamelijk schelpdieren, kreeftachtigen en wormen. Door het zoeken in de bodem naar deze diertjes, slijt de snavel van een Scholekster snel. Gelukkig groeit een snavel van een scholekster bijna 3mm per week!

Wanneer scholeksters voedsel aan het zoeken zijn, zijn ze constant op hun hoede voor roofdieren. Wanneer een roofdier gesignaleerd wordt, vliegen de scholeksters snel weg. Om elkaar hier niet bij te hinderen, staan ze vaak in dezelfde richting en houden ze ongeveer een meter afstand van elkaar.

Scholeksters zijn zeer precies in het kiezen van een territorium. Wanneer eenmaal een geschikt territorium is gevonden, gaan de scholeksters hier broeden. Vervolgens keren de scholeksters jaarlijks terug naar dit territorium om te broeden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *