Steenmarter

Steenmarters zijn dieren die ongeveer zo groot zijn als een kat. Deze dieren zijn beschermd omdat er enkele jaren geleden nog maar weinig steenmarters in Nederland leefden. Gelukkig neemt hun aantal nu weer toe.

Alhoewel, lang niet iedereen is blij met deze dieren. Ze kunnen namelijk voor flinke overlast zorgen. Zo vernielen ze dakisolatie, kunnen ze stroomkabels doorbijten, stankoverlast veroorzaken door hun urine en door resten van prooidieren. Ook kan de steenmarter, met name in de paartijd, geluidsoverlast veroorzaken.

Steenmarters zijn, ondanks de overlast die ze kunnen veroorzaken, erg mooie dieren. Ze hebben een bruine vacht, met een witte of grijze keelvlek. Deze keelvlek is bij boommarters geel. Hieraan zijn de dieren onderling ook van elkaar te onderscheiden.

Steenmarters kunnen wel 3,5 meter hoog springen! Zo komen ze gemakkelijk in bomen op zoek naar prooidieren. Deze prooidieren bestaan uit kleine knaagdieren, kleine vogels en amfibieën. Ook eten steenmarters bessen, zaden en vruchten. Het zijn hoofdzakelijk vleeseters, die alles wat er extra voor hun neus komt opeten.

Steenmarters houden zich op hoge, droge plaatsen op. Om overlast te voorkomen is het dus goed om ervoor te zorgen dat de steenmarter daar niet kan komen. De steenmarter is zoogdier van het jaar 2013. Meer informatie is op deze website te vinden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *