Teek


Steeds meer mensen vinden een teek op hun lichaam.
Wat is een teek voor beest? En wat moet je doen wanneer je er eentje op je lichaam aantreft?

Teken zijn mijten die leven van het bloed van andere dieren. Het zijn parasieten, wat betekend dat ze leven door gebruik te maken van andere organismen. Ze zijn ontzettend klein, waardoor een teek ook niet snel opvalt wanneer deze zich in jouw huid heeft vastgebeten. Pas wanneer een teek zich volzuigt met bloed, wordt deze groter en begint meer op te vallen.

Terwijl een teek zich in jouw huid vastbijt, spuit deze een verdovend middel bij jou in, waardoor je een beet niet voelt. Ook spuit de teek een bloedstollend middel in jou, waardoor de teek jouw bloed kan blijven drinken.

Wanneer je een teek op jouw lichaam tegenkomt, is het slim deze zo snel mogelijk uit je huid te verwijderen. Doe dit voorzichtig, als de teek beschadigd raakt, bestaat de kans dat de teek gaat overgeven. Zijn braaksel komt in jou lichaam terecht, waarmee de kans vergroot wordt dat jij besmet raakt met ziektes. Een van de meest voorkomende ziekten die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme. (zie http://www.lymenet.nl/ voor meer informatie)

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?
Wanneer jij door hoog gras, struikgewas of in een bos zal lopen of fietsen, is het verstandig om je lichaam zoveel mogelijk te bedekken met kleding. Stop je broek bij je sokken in, zodoende kan een teek ook niet onder je kleren kruipen, wanneer deze op je schoenen terecht komt.

Verder zijn er verschillende middelen, zoals DEET, te verkrijgen. DEET verspreid een sterke geur, die de reukzin van teken verstoort, waardoor de teek jouw niet als een geschikte gastheer zal zien.

Dit alles geeft geen garantie, doe na een dag in het groen altijd een tekencheck. Zo kan je teken zo snel mogelijk verwijderen en is de kans op nare ziektes het kleinst.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *