Vink

Vinken zijn vrij algemeen voorkomende vogels in Nederland. Sommige mensen zien een vink,met name vrouwtjes, wel eens aan voor een mus. Vinken zijn iets groter en met name mannetjes bevatten meer kleur.

Anders dan bijvoorbeeld de huismus, tref je vinken vaak aan in een meer bosrijke omgeving. Vinken zijn iets schuwer dan mussen en vinken eten net als mussen met name in het broedseizoen voornamelijk insecten. Verder eten vinken onder andere veel zaden, bessen en knoppen.

Vinken zijn, in tegenstelling tot huismussen, juist in aantallen toegenomen. Reden hiervan is met name de aanplant van meer bossen. Om vinken in je tuin te krijgen, doe je er dan ook goed aan om wat grotere struiken of bomen te planten.

In de 18e en 19e eeuw, werden er zangwedstrijden met vinken gehouden. De gedachte was, dat blinde vinken mooier konden zingen. Dit maakte dat kwekers van vinken de oogleden van vinken aan elkaar schroeiden in de hoop dat hun ‘blinde vink’ de wedstrijd won. vanaf 1921 is het bij wet verboden om vinken te verblinden. De wedstrijden worden nu dan ook gehouden met ‘ziende vinken’

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *