Wesp

Wespen worden vaak gezien als irritante beesten, die alleen maar hinder veroorzaken. Is dat zo?

Er zijn verschillende soorten wespen. In Nederland is de gewone wesp het meest voorkomend. Deze wespen leven in grote groepen bij elkaar. Een groep bestaat uit een koningin, werksters en darren. Een koningin legt de hele dag door eitjes en is de grootste wesp binnen de groep. Deze eitjes worden bevrucht door mannetjeswespen: darren.

De werksters vergroten het nest en voeden de larven en de koningin. Ook verdedigen zij het nest tegen indringers.

Het nest van de gewone wesp wordt meestal in de grond gemaakt. Een koningin zoekt dan vaak een leeg holletje op en legt daar een paar eitjes. Hieruit komen de werksters die het nest verder uit gaan bouwen.

In de winter gaan alle wespen dood, behalve de koningin. Deze overleeft de winter en start in het voorjaar weer een nieuw nest op. Augustus is vaak een echte ‘wespenmaand’. De nesten zijn dan flink uitgebouwd en er zijn veel wespen te zien.

Volwassen wespen eten vooral zoetigheid. Daarom komen ze ook op jouw drinken en ijsjes af. De larven van wespen eten fijngekauwde insecten. De werksters vangen deze uit de lucht en kauwen ze fijn voor de larven. Wespen zijn dus ontzettend handig! Ze zorgen ervoor dat jij minder last hebt van andere insecten.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *