Zilverreiger

Opvallend is de zilverreiger zeker, zijn verenkleed is sneeuwwit! De zilverreiger komt steeds vaker voor in Nederland. Sommige paren broedden hier zelfs!

Er zijn twee soorten zilverreigers; de grote zilverreiger en de kleine zilverreiger. Beiden lijken ze erg op de blauwe reiger die in Nederland algemener voorkomt. De verschillen tussen de grote en de kleine zilverreiger zijn klein. Het meest opvallend is de grootte, gevolgd door de snavel. Deze is bij de grote zilverreiger in de zomer geel, bij de kleine zilverreiger blijft deze zwart. Tot slot zijn de tenen van de kleine zilverreiger geel, en die van de grote zilverreiger zwart.

Dit laatste verschil is zelden te zien omdat de vogels vaak met hun poten in het water staan. Ze waden langzaam door het water op zoek naar visjes, reptielen of amfibieën, welke ze graag eten. Ook lopen zilverreigers op het land, door het hoge gras, op zoek naar kleine knaagdieren of amfibieën.

Zilverreigers leven solitair, waarbij ze een eigen jachtgebied hebben. Dit solitaire gedrag is al in het nest waar te nemen bij de jongen. Deze hebben graag al het voedsel voor zichzelf en daardoor komt het regelmatig voor dat het zwakste jong uit het nest sterft aan ondervoeding.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *