Eén zwaluw maakt nog geen zomer! Dit spreekwoord lijkt soms letterlijk van toepassing!
Zwaluwen vliegen aan het eind van de winter naar het zuiden om te overwinteren en komen in het voorjaar weer naar ons land getrokken! In het voorjaar zie je dus af en toe een zwaluw vliegen, dat wil nog niet zeggen dat dan de zomerperiode al aangebroken is.
Zwaluwen zijn kleine, snelle en zeer wendbare vogels . Dit moet ook wel, ze proberen tijdens hun vlucht insecten te vangen, en dat is geen gemakkelijke klus.
Er zijn verschillende soorten zwaluwen die in Nederland voorkomen, zoals de boerenzwaluw, de oeverzwaluw en de huiszwaluw.
De boerenzwaluw en de huiszwaluw maken vergelijkbare nesten, namelijk halfronde ‘bakjes’ van klei, verstevigt met stro en/ of takjes. Vaak zitten deze bakjes tegen dakgoten, of in de nok van een woning of schuur geplaatst. Vanaf het nest poepen de vogels naar beneden, waardoor het vaak voorkomt dat de gevel van een woning onder de vogelpoep komt te zitten.
Bovenstaand spreekwoord geeft aan dat een goed begin niet altijd wil zeggen dat het eindresultaat ook goed is.
Sommige mensen kijken naar het gedrag van zwaluwen als ze willen weten wat voor weer het gaat worden. Insecten (waar zwaluwen op jagen) gaan lager vliegen wanneer er regen in aantocht is. De zwaluwen (die normaal op een flinke hoogte op de insecten jagen) dalen mee en vliegen soms erg laag over het land. Dit kan betekenen dat er regen in aantocht is.
De oeverzwaluw vliegt daarentegen vaak vlak boven het wateroppervlak langs, omdat zich daar veel insecten bevinden.