Grienden

Grienden komen regelmatig in het nieuws omdat ze in grote groepen aanspoelen op stranden. Er wordt gedacht dat dit het gevolg is van een leider die gedesoriënteerd is geraakt. De rest van de grienden zwemt achter hun leider aan. Met als gevolg dat grote aantallen grienden aanspoelen.

Grienden zijn grote dolfijnen. Alleen orka’s zijn groter. Opvallend is de kromme rugvin die ver voorop de rug staat. Verder is de kop rond en hebben grienden een brede bek. Ze jagen op prooien die ze vinden door middel van echolocatie. Ze zenden geluiden uit, die worden weerkaatst. De weerkaatste geluiden worden opgevangen en aan de hand daarvan lokaliseert een griend een prooidier. Dit zijn vaak inktvissen of schoolvissen als kabeljauw.

Naast de griend zijn er nog dwerggrienden en Indische grienden. Grienden komen op verschillende plaatsen ter wereld voor. Bijvoorbeeld langs de Europese kusten. Ze blijven daarbij niet op een vaste plek, maar trekken rond. Ze volgen hierbij de trektochten van hun prooidieren.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *