Aids

Aids en hiv, hoe zit het nou precies met die twee?! En hoe voorkom je dat je deze ziekte oploopt?

Hiv is een virus, wat mensen veelal oplopen door onveilig seksueel contact te hebben met andere mensen. Hiv kan worden overgebracht door moedermelk, sperma, vaginaal vocht en bloed. Een misvatting is dat hiv kan worden overgebracht door speeksel, dit is niet mogelijk.

Wanneer je besmet bent geraakt met hiv, gaat het virus in jouw lichaam aan het werk. Het virus vernietigd witte bloedcellen in jouw lichaam, de beschermers tegen ziekten. Hiv blijft hiermee doorgaan, zodat jouw lichaam zich steeds minder goed kan beschermen tegen andere ziekten, jouw lichaam wordt dus steeds zwakker.

Op een bepaald ogenblik is jouw weerstand zo aangetast, dat je zelfs van een simpele verkoudheid goed ziek wordt en er nauwelijks nog van kan genezen. Wanneer jouw lichaam door hiv zo verzwakt is, dat het zichzelf niet meer kan beschermen tegen infecties, zeggen we dat je aids hebt.

Je lichaam wordt zwakker en zwakker en uiteindelijk zal je hieraan overlijden. Hoe lang dit duurt is per persoon verschillend. Wanneer je wisselende seksuele contacten hebt, is het verstandig een condoom te gebruiken. Zo kan je jezelf het best tegen deze ziekte beschermen.

In ontwikkelingslanden is weinig voorlichting over deze ziekte en zijn condooms niet zo gemakkelijk te verkrijgen als in Nederland. Daar sterven dan ook veel mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Meer informatie over deze ziekte is onder andere te vinden op aidsfonds.nl.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *