ALS

ALS, Amyotrofische Laterale Sclerose, is een ernstige spierziekte. Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 500 mensen aan de ziekte. De gemiddelde levensverwachting van iemand met ALS is vanaf het optreden van de eerste symptomen ongeveer 5 jaar.

De ziekte tast de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen aan. Doordat deze zenuwcellen afsterven, kunnen ze geen impulsen meer doorgeven aan je spieren. De spieren zullen langzaamaan steeds slapper worden, doordat ze niet meer geprikkeld worden.

De exacte oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. Er zijn ook geen medicijnen die de ziekte kunnen stoppen en er is slechts een enkel medicijn bekend dat de levensduur van een patiënt met enkele maanden zou kunnen verlengen. De meeste patiënten overlijden doordat de ademhalingsspieren te slap zijn om nog adem te halen.

Er zijn verschillende vormen van ALS bekend, waarbij een enkele zelfs erfelijk is. Op de website van stichting ALS Nederland is meer informatie over de ziekte te vinden, evenals over de ALS ice bucket challange, waarmee momenteel (medio 2014) aandacht voor deze ziekte wordt gevraagd.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *