Anorexia nervosa

Soms vinden mensen zichzelf dik. Je zou dan meer kunnen gaan sporten of je eetpatroon kunnen veranderen om iets af te vallen. Bij sommige mensen blijft het gevoel aanwezig dat zij te dik zijn, terwijl dit helemaal niet het geval is. Voor hen wordt hun lichaam en voedsel een obsessie.

Anorexia nervosa is een eetstoornis die zich veelal ontwikkeld bij meisjes in de puberteit. Deze ziekte komt ook bij jongens voor, al is dit minder vaak het geval. Bij anorexia nervosa probeert de patiënt het hongergevoel te onderdrukken om maar niet te hoeven eten. Patiënten vinden zichzelf vaak te dik in vergelijking met hun omgeving.

Doordat mensen met een stoornis als anorexia te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, raakt hun lichaam uitgeput. Het lichaam gaat allerlei klachten als gevolg van ondervoeding vertonen. Patiënten kunnen zich vaak minder goed concentreren en zijn veelal moe. Ook lichamelijke processen kunnen ernstig verstoord raken, waardoor bij meisjes de menstruatie zelfs kan stoppen! Door deze verstoring is blijvende schade aan de werking van organen mogelijk.

Wanneer mensen langere tijd met deze stoornis rondlopen, is het lichaam vaak ontwend aan het eten van (normale hoeveelheden) voedsel. Dit opeten van voedsel moet dan ook langzaam aan weer op gang gebracht worden.

Er is op dit moment nog geen manier gevonden om anorexia nervosa te voorkomen bij mensen. De omgeving vindt het vaak knap wanneer iemand in korte tijd veel afvalt en geeft vaak complimenten. Op een verjaardag vinden gasten het ‘zo goed van je’ wanneer je nee zegt tegen een stukje taart, en wilden zij dat zij dat ook konden zeggen…
In feite sterken zij iemand in het beeld wat de persoon van zichzelf kan hebben, namelijk dat de persoon in kwestie minder moet eten en te dik is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *