Antibiotica

Steeds meer bacteriën blijken resistent tegen een bepaald soort antibiotica. Dit betekend dat het medicijn geen effect meer heeft op de bacterie en deze dus blijft leven. Gevolg hiervan is dat bacteriën steeds lastiger bestreden kunnen worden.

Antibiotica zijn stoffen die de penseelschimmel produceert. Deze stoffen doden bacteriën. Wanneer je een ontsteking hebt, kan je een antibioticumkuur voorgeschreven krijgen. Bijvoorbeeld bij een keelontsteking. Deze kuur moet je vervolgens helemaal afmaken, om er zeker van te zijn dat de laatste ziekteverwekkers gedood zijn.

Sommige mensen stoppen met het gebruik van een antibioticum wanneer ze geen klachten meer ondervinden. Wanneer de kuur dan nog niet is afgelopen, is de kans aanwezig dat er nog ziekteverwekkers in het lichaam leven. Deze zijn verzwakt door het antibioticum, maar kunnen herstellen omdat de kuur niet afgemaakt is. De herstelde bacterie zal resistent zijn voor dat antibioticum.

Deze persoon is nu besmet met resistente bacteriën en kan deze bacteriën gemakkelijk op andere mensen overbrengen.
Er zijn steeds meer bacteriën resistent tegen steeds meer antibiotica. Zo lijkt de ziekte gonnorroe al bijna niet meer te genezen: http://www.nu.nl/gezondheid/2561972/stam-gonorroe-resistent-antibiotica.html

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *