Blauwalg

Zwemmen in water met blauwalg wordt altijd afgeraden. Wat is blauwalg? En wat zijn de gevolgen voor je lichaam?

Blauwalgen zijn eigenlijk geen echte algen, het zijn bacteriën. Deze bacteriën groeien graag in warm, stilstaand en voedselrijk water. Omdat deze omstandigheden zich juist in de zomer voordoen, horen we dan vaak meldingen over blauwalgen in zwemwateren.

Deze bacteriën kunnen giftige stoffen uitscheiden, die mensen en dieren binnen kunnen krijgen, wanneer ze in het water zwemmen. Wanneer je een slok water binnenkrijgt, is het goed om in de gaten te houden hoe je je daarna blijft voelen.

Krijg je last van klachten als: hoofdpijn, irritaties aan slijmvliezen, ogen of huid, koorts, diarree, misselijkheid etc. dan is de kans goot dat je deze bacterie hebt binnen gekregen.Deze klachten kunnen meerdere dagen aanhouden, maar zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

Een grote hoeveelheid blauwalg, maakt het water zuurstofarm. Hierdoor sterven organismen in het water, wat het water nog meer verontreinigd. Waterschappen controleren zomers de zwemwateren voortdurend, om eventuele blauwalgen op tijd te kunnen ontdekken.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *