Ieder mens heeft er een aantal liters van in zijn lichaam. Zonder bloed kunnen mensen niet leven. Waarom niet?
Bloed zit in ons lichaam en zorgt voor het transport van zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen, afvalstoffen en warmte. In het bloed zitten verschillende bloedcellen als rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Ons bloed is rood van kleur. Deze kleur krijgt het bloed door een kleurstof, hemoglobine. Dit is een kleurstof die naast de kleur van het bloed ook het transport van zuurstof verzorgt. Zuurstofrijk bloed is iets lichter rood van kleur dan zuurstofarm bloed.
De term blauw bloed is vroeger eens ontstaan en daarmee worden mensen van adel aangeduid. Deze uitdrukking blauw bloed refereert niet aan de kleur van het bloed, dit is namelijk gewoon rood, maar aan het feit dat iemand hoog in aanzien staat.
Blauw was vroeger een kostbare kleurstof. Mensen met blauwe kleding hadden veel geld en kregen veel aanzien. Mensen van aanzien droegen kleding die hun huid bedekten. Arme mensen waren veelal aan het werk op het land, hun huid kleurde bruin.
Bij een blanke huid zijn de blauwe aderen veel beter te zien dan bij een bruin gekleurde huid. Ook dit zou een verklaring kunnen zijn, waarom mensen die tot de adelstand behoren worden aangeduid met de term blauw bloed.