Botbreuk

Wanneer je botten opeens zwaar belast worden, of anders dan gewend, kunnen ze breken. Botbreuken genezen vaak traag en dat maakt ze tot vervelende blessures.

DE BREUK
Een breuk is soms te herkennen aan het krakende geluid wat tijdens de breuk geproduceerd wordt. Soms ook zitten de botten zo scheef op elkaar, dat het duidelijk is dat deze gebroken zijn. In dit laatste geval moet een breuk eerst ‘gezet’ worden. Dit betekend dat de gebroken delen recht tegen elkaar worden gezet. Vervolgens wordt het gebroken bot zo mogelijk voorzien van gips.

HERSTEL
Het gips zorgt ervoor dat de gebroken delen netjes tegen elkaar in model blijven zitten. Doordat het lichaamsdeel wat voorzien is van gips nu minder goed gebruikt kan worden, neemt de spiermassa vaak af. Op de plaats van de botbreuk, groeien botcellen. Deze verbinden de gebroken delen weer met elkaar. Vaak ontstaat eerst een bult op de plaats van de breuk, door een overschot aan botcellen. Deze bult verdwijnt na verloop van tijd vaak weer.

ZONDER GIPS
Lang niet alle botbreuken kunnen herstellen met behulp van gips. Een breuk van het sleutelbeen bijvoorbeeld. In zo’n geval moet een breuk genezen door het bot zoveel mogelijk rust te geven. In het geval van een breuk van een sleutelbeen, kan de arm in een mitella gehangen worden, zodat het sleutelbeen minimaal beweegt.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *