Buiktyfus

In het najaar van 2012 kwam in het nieuws dat de inentingen tegen buiktyfus bijna op zijn. Niet iedereen kan meer gevaccineerd worden. Wat is buiktyfus eigenlijk voor een ziekte?

Buiktyfus is een ziekte die vooral in minder ontwikkelde landen voorkomt.  De salmonellabacterie waar het om gaat, verspreid zich vooral via de ontlasting van iemand, en komt zodoende in het rioolwater terecht. Omdat in deze landen rioolwater nogal eens bij drinkwater komt, kan het drinkwater besmet raken met deze bacterie.

Wanneer je besmet bent geraakt met deze bacterie, kan het tot twee weken duren voordat je ziek wordt. Je merkt dit aan de volgende verschijnselen: hoge koorts, diarree of verstoppingen, misselijkheid, buikkrampen of andere griepverschijnselen. Deze bacterie kan in je bloedbaan terecht komen, waarna het andere organen dan die van het verteringsstelsel kan infecteren.

Voorkomen is beter dan genezen. De bevolking in de landen waar buiktyfus heerst, is vaak resistent voor deze bacterie. Je merkt aan hen niet of het drinkwater daar veilig is of niet. Kook water daarom altijd, en ook de groenten of fruit die je met dit water afspoelt. Daarnaast kan je je dus laten inenten tegen buiktyfus, zolang er nog genoeg vaccins zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *