Gordelroos

Gordelroos is een aandoening die begint met jeuk en pijn aan de huid. Vervolgens verschijnen er blaasjes op de huid. Deze blaasjes zitten op ‘gordelhoogte’, rond de buik / heupen. Vaak komen deze blaasjes voor op één helft van het lichaam. Na twee weken ontstaan korstjes. Als deze symptomen zijn verdwenen kunnen mensen blijvende klachten houden, zoals een gevoelige huid of tintelingen.


Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook de waterpokken veroorzaakt. Als je de waterpokken hebt gehad, blijft het virus in je lichaam achter. Het virus is dan inactief. Als het weer actief wordt, uit het zich in de vorm van gordelroos. Gordelroos is erg besmettelijk. Het virus wordt overgedragen door het vocht in de blaasjes. Als jij nog geen waterpokken hebt gehad, loop je grote kans om na contact met het vocht uit een blaasje de waterpokken te krijgen.


Gordelroos gaat net als de waterpokken vaak vanzelf weer over. Mocht je blaasjes op andere plaatsen dan rond de ‘gordel’ tegenkomen, zoals op het gezicht, bel dan je huisarts.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *