Hartinfarct

Wanneer mensen ouder worden, neemt de kans op een hartinfarct toe. Naast leeftijd, is ook je levenswijze van invloed op de kans die jij hebt om een hartinfarct te krijgen.

Je hart is een spier, ter grootte van je vuist. Het hart pompt bloed rond door je lichaam. Net zoals alle spieren in je lichaam heeft je hart zuurstof en voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Kransslagaders zijn de bloedvaten die het hart hiervan voorzien.

Bloedvaten kunnen langzaamaan dichtslibben. Dit kan verschillende oorzaken hebben en leefgewoonten als roken, overgewicht en langdurige stress kunnen de kans hierop aanzienlijk vergroten. Ook kan een bloedstolsel wat op een andere plaats in het lichaam is ontstaan losraken, en uiteindelijk in een kransslagader voor een verstopping zorgen.

Wanneer de kransslagaders verstopt raken, krijgt een gedeelte van het hart geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Dit gedeelte van het hart sterft af. Soms merkt iemand daar weinig van, soms overlijdt iemand hieraan. Hoe ernstig het infarct is, ligt aan welk gedeelte van het hart geen zuurstof en voedingsstoffen meer krijgt.

Zie ook dit filmpje over het ontstaan van een hartinfarct.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *