Klebsiella-bacterie

Met enige regelmaat duikt de Klebsiella-bacterie weer op in het nieuws. De bacterie heeft verschillende varianten, die resistent tegen bepaalde antibiotica zijn.

De Klebsiella-bacterie komt bij mensen voor op of rond de mond, in de darmen en op de huid. Wanneer iemand een slechte weerstand heeft, kan deze bacterie de kop op steken en een infectie veroorzaken.

Normaal gesproken is een bacteriële infectie prima te verhelpen met antibiotica. Antibiotica is een verzamelnaam voor medicijnen die bacteriën doden. Deze medicijnen worden in de vorm van een kuur toegediend, wat betekend dat, ook al zijn de klachten verdwenen, de kuur moet worden afgemaakt, anders kunnen verzwakte bacteriën overleven.

Die verzwakte, overlevende bacteriën kunnen nu tegen het toegediende antibioticum. Dit heet resistent. Ze gaan niet meer dood wanneer dit antibioticum toegediend wordt, waardoor een infectie lastiger te bestrijden wordt.

Dit is bij een aantal varianten van de Klebsiella-bacterie het geval. Sommige varianten kunnen tegen meerdere soorten antibiotica. Dit heet multiresistent. Hierdoor kunnen patiënten die een infectie van de Klebsiella-bacterie krijgen, soms zeer slecht behandeld worden. In het ergste geval overlijdt een patiënt hieraan.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *