Likdoorn

Likdoorns zijn pijnlijke plekken, die meestal op de voeten ontstaan. Ze ontstaan doordat een beschermend mechanisme van de huid net anders werkt dat de bedoeling is. Likdoorns worden ook wel eksterogen genoemd.

Op plaatsen waar de huid veel druk ontvangt, gaat de huid zichzelf tegen deze druk beschermen. Er wordt een laag eelt gevormd. De huid wordt op die plaats dikker, waardoor deze minder snel beschadigd raakt.

Bij een likdoorn groeit een gedeelte van dit eelt naar binnen, het zachte, gevoelige vlees in. Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn wanneer deze bloot staat aan druk. Omdat en likdoorn ontstaat als gevolg van een overmaat aan druk op een plaats, moet een manier gevonden worden om deze plaats van de druk te ontlasten.

Dit kan bijvoorbeeld door speciale pleisters met gel erin. Deze verzachten de druk en maken de huid week, waardoor de likdoorn kan verdwijnen. Ook kan een likdoorn weggesneden worden door een pedicure. Vaak komt de likdoorn snel weer terug, omdat niet de oorzaak aangepakt wordt. Oorzaken van een likdoorn kunnen bijvoorbeeld te kleine schoenen zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *