Prostaatkanker

Een onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen is de prostaat. Wat is zijn functie? Veel mannen krijgen wanneer ze oud genoeg worden prostaatkanker. Het is een van de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Hoe merk je dat je prostaatkanker hebt?

De prostaat is een soort kliertje dat vocht aan het sperma toevoegt. Door dit vocht kunnen zaadcellen beter ‘zwemmen’ en het vocht is erg basisch; wat zaadcellen in de zure omgeving van de vagina beschermt.

Tegelijk met het toevoegen van vocht, ‘knijpt’ de prostaat de urinebuis dicht. Deze urinebuis loopt door de prostaat heen. Sperma kan zo niet in de blaas terecht komen.

Wanneer er een tumor ontstaat in de prostaat, zwelt deze op. Deze drukt dan tegen de blaas waardoor een man vaker moet plassen. Ook kan de prostaat de urinebuis dicht drukken, waardoor plassen moeilijk gaat. Vervolgens kan een bloedtest uitsluitsel geven. Er wordt dan gelet op het prostaatspecifiek antigeen (PSA) gehalte in het bloed.

In de meeste gevallen is het PSA-gehalte in het bloed sterk verhoogt wanneer een man prostaatkanker heeft. Het PSA-gehalte in het bloed geeft niet aan om wat voor soort prostaatkanker het gaat. In veel gevallen ontwikkelt prostaatkanker zich erg traag. Prostaatkanker komt in de meeste gevallen voor bij mannen boven de veertig jaar.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *