Reuma

Sommige mensen denken dat reuma één aandoening is. Dit is niet juist. Reuma is een verzamelnaam voor voor meer dan honderd ‘reumatische’ aandoeningen; aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.

Reumatische aandoeningen komen voor bij zowel jonge als oudere mensen. Mensen met reumatische aandoeningen hebben vaak veel pijn aan spieren of gewrichten. Deze pijn is er dagelijks en belemmert mensen met de aandoening in hun dagelijks leven. Soms zo erg, dat de persoon in kwestie niet meer kan werken.

Wat het voor de omgeving van mensen met een reumatische aandoening moeilijk maakt, is het feit dat de aandoening zich niet elke dag in dezelfde mate manifesteert. Handelingen die de ene dag wel mogelijk blijken, kunnen een volgende dag niet meer uitgevoerd worden.

Iemand met een reumatische aandoening doet er goed aan naar zijn lichaam te luisteren en moet leren accepteren dat sommige handelingen niet of nauwelijks meer mogelijk zijn. Het is voor deze persoon dan een fijn gevoel wanneer de omgeving hem daarin steunt, en begrip toont.

Voor meer informatie over reumatische aandoeningen kunt u kijken op de website van het reumafonds. Verschillende vormen van reuma kunt u hier vinden.

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *