Salmonella

Je moet kip altijd goed gaar bakken, anders kan je besmet raken met de salmonella-bacterie. Wat gebeurt er, wanneer deze bacterie jouw lichaam binnendringt?

Salmonella is een bacterie die veelal voorkomt in de darmen van dieren als kippen, kalveren of varkens. Tijdens de slacht kan de bacterie ook op het vlees terecht komen. Hierop zal de bacterie zich snel verder delen.

Deze bacterie is in de keuken gemakkelijk over te brengen via kruisbesmetting. Kruisbesmetting betekend dat ziekteverwekkers van bijv. rauw vlees of kip, op groenten terecht kunnen komen, wanneer je deze op dezelfde snijplank snijdt, of met hetzelfde mes. Gebruik bestek wat in contact is geweest met rauw vlees of kip niet voor ander voedsel. Was na het vastpakken van rauw vlees of rauwe kip altijd goed je handen, om verspreiding van de bacterie te voorkomen.

De salmonella bacterie gaat dood, wanneer deze verhit wordt tot boven de 70 graden Celsius. Daarom is het belangrijk vlees en kip goed door te bakken. Doe je dit niet, heb je kans dat Salmonella in jouw lichaam terecht komt.

Wanneer je besmet bent met Salmonella kan dit verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van jouw weerstand. De meest voorkomende klachten zijn maag en darmklachten. Ook kunnen infecties in de dunne darm voorkomen. In het ergste geval kan Salmonella de bloedbaan binnendringen en zich verspreiden en zodoende andere organen aantast.

24 uur na besmetting kunnen de symptomen zich voortdoen. Dit gebeurt soms al na 12 uren. Het is belangrijk dat je bij een besmetting voldoende rust houdt en vocht inneemt. Je lichaam droogt dan niet uit en zal zich na een dag of 3 gaan herstellen. Wanneer symptomen aanhouden, of uitdroging nabij is, is het raadzaam om een arts te waarschuwen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *